Museet for andre verdenskrig

Før vi reiste til Gdansk ble jeg anbefalt på det sterkeste å få med meg Museet for andre verdenskrig. Jeg søkte det opp og leste om det, men var usikker på om det var et sted som var egnet å ta med seg et mindre barn. Min datter hadde jo aldri hørt om krigen og alt som skjedde da. Men når vi først var der begynte jeg å tenke at vi sikkert kom til å angre om vi ikke dro dit siden det var også rett i nærheten av hotellet vi bodde på. Bestemte oss derfor for å dra dit med et åpent sinn og heller dra derfra igjen om det ikke var passende for den minste.

Museet ligger flott til nede langs kanalene og ikke langt fra Gamlebyen i Gdansk. Vi hadde ikke kjøpt billetter på forhånd, men satset på at vi kunne gjøre det der. Fra Gamlebyen ruslet vi bort på rundt 15 minutt i sakte tempo. Det er mye å se på underveis på veien dit og en fin spasertur. Museet ble åpnet i  2017 og er nytt og fint. Når vi kom dit viste det seg at en del av utstillingen som ligger 14 meter under bakken og som er på hele 5000 kvadratmeter er laget for barn. Den barnevennlige delen ligger plassert helt i starten av museet. Der kunne vi besøke et autentisk klasserom og gå inn i en leilighet fra 1939 mens vi ble fortalt en historie om noen barn som vokste opp der i krigsårene. Gjennom denne historien om disse barna kunne man følge forandringene som skjedde i livene deres og inni leiligheten som de bodde i underveis i krigen. Alt ble fortalt på en skånsom måte som gjør at også barn kan få en forståelse av noe av det grusomme som skjedde og hvordan det påvirket barn under krigen.  Derfor er dette et sted man også kan ta med seg mindre barn.

2.verdenskrig startet i Gdansk, og Polen var et av de land der ødeleggelsene var størst og der befolkningen led mest. De tyske tilintetgjørelsesleirene lå i stor grad på polsk jord. Museet viser  den tragiske historien om krigen, dens røtter og konsekvenser, ugjerningsmenn og ofre, helter og vanlige folk. Utstillingen skal gi lærdom vi aldri må glemme. Museet er det eneste i verden av en viss størrelse som forsøker å gi en samlet framstilling av verdenskrigen.

Utstillingen er oppdelt i tre deler: 1. Veien mot krig,  2. Krigens terror og 3. Krigens lange skygger. Utstillingen viser Polens krigshistorie og plasserer den i en bredere europeisk og internasjonal kontekst. Målsettingen er at museet ikke bare skal fokusere på sine samlinger, men også være et senter i Gdansk for utdanning, kultur og historisk forskning. Det er enormt mye å se her! Jeg var spent på reaksjonen til min yngste datter. Var på forhånd redd at hun skulle bli skikkelig skremt og ville dra med engang. Men det viste seg at hun syns det var intressant og spennende å være der. Jeg har en kollega som også har besøkt dette museet når hun var i Gdansk og brukte 2 hele dager for å få med seg alt! Så god tid hadde ikke vi. Med en 6 åring, som kan bli utålmodig, brukte vi mest tid i den barnevennlige delen og gikk fortere gjennom en del av de andre stedene i utstillingen. Jeg sa til henne at det ville bli enda mer intressant når hun har lært mer om krigen senere på skolen. Dette er et sted som er verdt å få med seg! Gjorde sterkt inntrykk både på liten og stor.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg